După o vârstă, se presupune că ar trebui să știi câteva lucruri de bază despre ce și cum se bea pe lumea asta.

Să nu știi ce ar trebui să bei la carpaccio sau să pui apă peste vinul roșu…adevărate drame!

În fine, revenind la băut. Când provii dintr-o zona viticolă, deși nu tocmai rafinată, cum este Vrancea, nu se mai așteaptă nimeni să bei fresh de portocale sau ciocolată caldă, când ieși seara în oraș. Se presupune că știi cum să bei (!), dar mai ales ce să bei. Știți voi, vin alb la pește (un anumit tip de pește), vin roșu la carne roșie și espresso, nu cappucino la finalul mesei (asta ține de o finețe și de un capitol separat, în care nu intru acum).

Așa că, m-am apucat să studiez și să aprofudez, după ce am descoperit în ultimii ani că sunt băutoare de Cabernet Sauvignon și Merlot, în special, nu prea îmi place vinul alb, dar pot bea oricând un prosecco.

Vă las și vouă aici câteva informații pe care le-am descoperit pe parcurs.

Cheers!

  • Forma paharului este foarte importanta. Deci, pahare diferite pentru vin alb, vin rosu, șampanie/ spumant, pentru vin de desert. Dar nu doar atât. Dacă aprofundezi, o să afli că sunt recomandate forme diferite pentru tipuri diferite de vin roșu, de exemplu: paharul pentru Cabernet ajută la moderarea acidității prin direcționarea vinului către centrul limbii, în timp de forma paharului pentru Pinot Noir creează echilibrul perfect între dulceața pronunțată, aciditate și alcool.
  • O „porție” de vin este de aproximativ 145 ml. * Ceea ce înseamnă că dintr-o sticlă de vin poți servi aproximativ 5 oameni (sau unul singur care bea mult :))
  • O „porție” de șampanie este de aproximtiv 87ml, ceea ce înseamnă că dintr-o sticlă de 750 ml poți servi 8 pahare cu șampanie.*
  • Pune vinul roșu 20 de minute în frigider înainte de a-l servi și scoate vinul alb din frigider cu 20 de minute înainte de a-l servi.*
  • Există o schemă complexă pentru food and wine pairing, însă nu trebuie să fii biochimist pentru a o desluși. Ideea de bază: alege mâncarea și apoi vinul și studiază o schemă făcută de specialiști :). Un exemplu aici:

    https://winemerchant.files.wordpress.com/2010/02/food-wine-pairing-chart.jpg

    https://winemerchant.files.wordpress.com/2010/02/food-wine-pairing-chart.jpg

  • Cumpără un decantor senzațional pentru vin roșu și poate te iartă invitații tăi că nu ai știut să cumperi un Malbec pentru porcul pregătit la grătar. Cele ale lui Etienne Meneau sunt spectaculoase!
http://the-strange-decanter.blogspot.gr

http://the-strange-decanter.blogspot.gr

Happy wining & dining!

*Conform Colonial Wine & Spirits

 

No Comments